torstai 19. huhtikuuta 2012

Gluteeniton suklaakakku

Tein tämänkin kakun siskoni synttäreille, jossa teemana oli hempeät värit, ja vaaleanpunainen :) Kakun kuorrutin italialaisella marengilla, jota kokeilin ensimmäistä kertaa ja itse kyllä tykkäsin siitä, marenkia oli yhtä helppo pursottaa kuin kermaa ja se maistui myös hyvältä!


pohja:

200g maitosuklaata
200g voita
2 1/2 dl sokeria
5 kananmunaa
2 dl gluteenitonta jauhoseosta
1/2 dl kaakaojauhoa
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
150g ranskankermaa

kostutukseen:
 
1-1,5 dl maitoa


täyte:

200 g tummaa suklaata
50 g voita
2 keltuaista
2 valkuaista
3 dl kuohukermaa
40 g rouhittua tummaa suklaata

250 g vadelmia

kuorrutus: italialainen marenki:

5 valkuaista
250 g sokeria
0,8 dl vettä

         Pohja:  Sulata suklaa ja voi yhdessä. Nosta sivuun jäähtymään. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet ja nostele sekaisin nuolijalla. Lisää vielä ranskankerma ja voi-suklaaseos ja sekoita massa tasaiseksi. Kaada voideltuun ja gluteenittomilla jauhoilla jauhotettuun 22-24 cm irtopohjavuokaan. Paista 175 asteessa noin 50 minuuttia. Leikkaa kakku jäähtyneenä 3 osaan ja aseta alin kerros irtopohjavuokaan ja kostuta. 
         Suklaamousse: Pilko suklaa pieniksi paloiksi ja sulata voin kanssa kattilassa miedolla lämmöllä. Sekoita, kunnes suklaa ja voi ovat sulaneet ja ota pois liedeltä. Kaada seos jäähtymään eri kulhoon. Erottele kananmunat valkuaiset ja keltuaiset. Lisää keltuaiset yksitellen suklaa-voi seokseen voimakkaasti vatkaten. Vatkaa kerma ja valkuaiset eri kulhoissa vaahdoksi. Sekoita valkuaisvaahto varovasti kermavaahtoon. Rouhi 40 g tummaa suklaata. Lisää vaahtoon jäähtynyt voi-suklaaseos sekä rouhittu suklaa. Kaada puolet suklaamoussesta kostutetun kakkupohjan päälle sekä puolet vadelmista ja tee seuraavalla kerrokselle sama. Aseta ylin kakkupohja kakun päälle ja anna kakun täytteen jäähtyä kylmässä pari tuntia. 
       Italialainen marenki: Laita valkuaiset kulhoon jossa aiot ne vatkata. Laita sokeri ja vesi kattilaan. Kun siirappi kiehuu, väännä lämpöä vähän pienemmälle jottei siirappi ruskistu. Keitä kunnes siirappi on 118 asteista. Aikaa tähän menee noin 7 minuuttia, laita viidennen minuutin kohdalla valkuaiset vatkautumaan. Vatkaa valkuaisia yleis-/monitoimikoneen täydellä teholla noin 2 minuuttia. Vatkaa kunnes vaahto on kovaa.Lisää kuuma siirappi ohuena nauhana valkuaisvaahtoon koko ajan hiljalleen vatkaten. Kun kaikki siirappi on lisätty, vaihda koneeseesi lapavatkain. Vatkaa vaahtoa niin kauan kunnes se on huoneenlämpöistä.  Levitä marenkia ensin paletilla kakun päälle ja pursota sitten ruusuiksi aloittamalla ruusun keskiosasta ja siitä kiertämällä ympäri. Täällä on hyvät ohjeet marengin tekoon.



Aurinkoista viikonloppua,

Emmi :)

10 kommenttia:

  1. Hei!
    Voi, kuinka kaunis kakku! Olen usein haaveillut kakusta, jossa olisi tuollaiset ruusupursotukset, mutta en ole uskaltanut edes kokeilla. Onko ruusujen tekeminen vaikeaa? Ja tuo kakku oli varmasti hyvää, tuommoisella pohjalla ja täytteellä ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Maarit, ja kiitokset! :) Mielestäni ruusujen tekeminen ei ollut vaikeaa, kun vaan aloittaa ruusun tekemisen keskeltä kiertämällä ympäri ja sitten aloittaa seuraavan ruusun parin senttimetrin päästä ensimmäisen ruusun reunasta, että siihen mahtuu suunnilleen yksi, kaksi "pursotuskierrosta". Kannattaa ensin ehkä kokeilla hieman pursottaa vaikka leivinpaperille, ja sitten vasta kakun päälle. Ja vielä siihen annan vinkin, että marenki kannattaa pursottaa aika nopeasti, ettei se "sula" huoneenlämmössä, jolloin sitä ei saa enää pursotettua kunnolla. Mutta suosittelen todellakin kokeilemaan ja ei se loppujen lopuksi ole vaikeaa ollenkaa! :) Mukavaa viikonloppua sinulle!

      Poista
  2. Kaunis ja varmasti hyvääää:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Askartelin itte :) Mukavaa viikonloppua sinne Lappiin! :)

      Poista
  3. ompa kaunis ja herkullisen näköinne :>

    VastaaPoista
  4. Siis eikö tuollaisen pursotuksen voi tehdä ihan kermastakin? Niin kauniin näköistä, että sopisi täydellisesti äitienpäiväkakkuun !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Anonyymi! Juu, voi hyvin tehdä kermavaahdostakin ja varmasti olisi ihana äitienpäivän juhlapöytään! :)

      Poista
  5. http://stop-for-a-minute.blogspot.com/2012/04/liebster-blog.html

    tuolla olis teille ''palkinto'' (:

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!♥