keskiviikko 27. heinäkuuta 2011

Patongit

Patonki on lempparileipäni.Rapea pinta, sisältä lämmin ja pehmeä... Vaikka teko kestää useita tunteja, teon jälkeen saa nauttia uunituoreesta patongista päälle sulaneen voin kera.
Ranskalaisittain väliin tulisi vielä tummaa suklaata ja hilloa,mmmmm....          
                                 

 Taikinajuuren voit tehdä edellisenä iltana ja antaa olla yön yli jääkaapissa.
Taikinasta tulee ohjeen mukaan neljä patonkia, mutta tein itse vain kolme (tietoisesti isoa, mutta lopputulos silti yllätti).Ensi kerralla teen kuusi pientä :)
Iloleipureilta saatu patonkilevyssä on kolme patonkisyvennystä.
Tässä LINKKI Iloleipureiden sivuille jossa lisää tietoa pellistä ja sivulla on Emmin tekemät patongit.Resepti löytyy myös täältä blogista.

 Taikinajuuri
5g tuorehiivaa
3 dl kylmää vettä
5 dl erikoisvehnäjauhoja

Taikinajuuren teko:

1. Murenna hiiva kulhoon. Lisää vesi ja sekoita kunnes hiiva on liuennut veteen.
2.Lisää vähitellen vehnäjauhot ja sekoita, kunnes löysä taikina on tasaista.Taikina on mielestäni valmis kun se irtoaa kulhosta eikä ole kulhossa tai sormissa kiinni.
3.Peita kulho tuorekelmulla ja jätä taikina kohoamaan kaksinkertaiseksi huoneenlämpöö vähintään neljäksi tunniksi tai jääkaappiin yön yli.

                                                                      Taikina
                                                                 15 g tuorehiivaa
                                                                 3 dl kylmää vettä
                                                                 1 taikinajuuri
                                                                 1 rkl suolaa
                                                                   1 rkl sokeria
                                                     n.7-8 dl erikoisvehnäjauhoja

  Päälle vettä,sormisuolaa ja siemeniä esim. unikon-,seesamin-, auringonkukan- tai kurpitsan siemeniä

Taikinan teko
1.Murenna hiiva kulhoon. Lisää vesi ja sekoita kunnes hiiva on liuennut.
2.Lisää joukkoon taikinajuuri, suola, sokeri ja lopuksi sekoittaen vehnäjauhot.
   Itse en koskaan mittaa leipien teossa jauhoja, vaan laitan vähän kerrallaan jauhoja ja lopetan sitten     laiton kun taikina on valmis eli se irtoaa kulhosta.
3. Kohota leivinliinan alla noin 1 ½ tuntia.
4. Kuumenna uuni 240 asteeseen.
5. Kumoa taikina hyvin jauhotetulle leivinpyödälle ja jaa  (neljäksi) yhtä suureksi palaksi.
    Painele jokainen levy varovasti sormin suorakeiteen muotoisiksi levyiksi.
   Myönnän, että käytin kaulinta ja se oli ihan hyvä, koska taikina vetäytyi aina pieneksi neliöksi eikä meinannut suurentua ollenkaan.
6. Käänä levyt pitkä sivu edellä suippopäiksi tiukoiksi kääröiksi,patongeiksi.
7. Pyöräytä patonkeja kierros niin, että saumakohdat alaspäin ja nosta ne hyvin öljytylle patonkipellille tai tavalliselle pellille vierekkäin, mutta riittävän etäälle toisistaan. (Tässä kohtaa ihmettelen miten on mahdollista öljytä pellit kun öljy tulee patonkipellin rei'istä läpi..No, öljysin kevyesti ja hyvin irtosivat pellistä.)
8. Kohota patonkeja leivinliinan alla  noin tunnin.
9. Leikkaa terävällä veitsellä vinottain viiltoja taikinan pinnalle.Voitele patonkien pinnat vedellä.       Ripottele pinnalle sormisuolaa ja siemeniä.
10.Nosta pelti heti uunin keskitasolle. Alenna uunin lämpö 200 asteeseen kun leivät alkavat saada väriä.
11.Kypsennä patonkeja niin, että ne ovat uunissa yhteensä n. 30 minuuttia. Jäähdytä leivinristikolla.


Jos patongeistasi tulee hieman isompia niin kuin minulla, sammuta uuni tuon 30 minuutin jälkeen ja jätä leivät jälkilämpöön noin kymmeneksi minuutiksi.

6 kommenttia:

  1. oi että, kyllä ois ihana tehdä ihan itse hyvää patonkia jos vain osaisi! noi kaupan patongit varsinkin suomessa on niin kuraa verrattuna itse tehtyihin<3

    VastaaPoista
  2. jep, kaupan patongit ei oo mitään omitekoisiin verrattuna! Kyllähän sä voit vaikka jonkun kaverin, joka osaa vähänkin leipoa tai laittaa ruokaa, kanssa tehdä näitä! : )

    VastaaPoista
  3. Näyttää hyvälle! Kivoja reseptejä teillä täällä. :)

    VastaaPoista
  4. Voi ei, tuli itellekkin nälkä kun näitä kuvia katteloo :--D

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!♥