lauantai 16. huhtikuuta 2011

Mitä jauhoja minun tulisi käyttää?

Kodin Kuvalehdessä oli hyvä juttu jauhoista ja muista leivontajutuista , joten lyhentelen sitä nyt tänne.Jos sinulla on tämä lehti, ota ihmeessä tämä leike lehdestä talteen!


 JAUHOT:

Vehnäjauhoilla on paras sitko-ominaisuus, joten niillä syntyvät kuohkeat leivokset.
Periaatteessa voit käyttää leivonnassa mitä vehnäjauhoja tahansa.Vehnäjauhot voi korvata osin tai kokonaan muilla jauhoilla.
Puolikarheat eli leivontakarheat vehnäjauhot sopivat hyvin käsin alustettaviin hiivataikinoihin sekä pikkuleipätaikinoihin ja voitaikinoihin.Nämä jauhot jauhetaan hienommiksi kuin erikoisvehnäjauhot.
Erikois-eli ydinvehnäjauhot jauhetaan jyvän sisimmästä osasta.Ne sisältävät sitkoainetta eniten ja ovat karheampia ja valkoisempia kuin puolikarheat vehnäjauhot.Sopivat leivonnaisiin joissa käytetään paljon rasvaa ja sokeria.
Käytä erikoisvehnäjauhoja, jos leivot hiivaleipätaikinaa leipä-tai yleiskoneella.Vähennä jauhojen määrää 1-2 dl, koska erikoisvehnäjauhot turpoavat vielä kohotusvaiheessa.
Karheat vehnäjauhot sopivat sitkottomien, munavaahtotaikinoiden valmistukseen,kuten täytekakkupohjaan.
Täysjyvävehnäjauhot eli grahamjauhoihin käytetään koko jyvä, joten ne ovat tummempia ja ravinto- ja kuitupitoisempia kuin vehnäjauhot.Käyttäytyvät leivonnassa muuten samoin kuin vehnäjauhot, mutta grahamjauhojen sitko-ominaisuus on huonompi.Ne turpoavat enemmän, joten käytä n. 2/3 vähemmän kuin vehnäjauhoja.Grahamjauhoilla takinasta tulee tiiviimpi kuin vehnäjauhoilla.
Hiivaleipäjauhot jauhetaan vehnänjyvän kuorikerroksesta.Niillä voit korvata osittain tai kokonaan vehnäjauhot, mutta niillä ei esim. hiivataikinoihin synny yhtä hyvää sitkoa kuin vehnäjauhoilla.
Hiivaleipäjauhoja käytetään saman verran kuin vehnäjauhoja.Hiivataikinoissa voit käyttää niitä 1-2 dl vähemmän.
Speltti on vanha, vehnälle sukua oleva viljalaji.Speltillä voi korvata vehnäjauhoja, myös kokonaan.Laita spelttijauhoja aluksi taikinaan hiukan vähemmän kuin vehnäjauhoja,sillä spelttijauhojen sitko ja kosteus voivat vaihdella jauhoerittäin.
Ohra-, ruis- ja kaurajauhoilla on huono sitko, joten pelkästään niillä leivonnaisista ei kuohkeita tule.Näilläkin jauhoilla voi korvata vehnäjauhoja ja käytä saman verran kuin vehnäjauhoja.
Sämpyläjauhot ovat jauhoseoksia, joissa on eri viljalajeja jauhoina,ruoheina ja leseinä.Voit korvata niillä n. puolet vehnäjauhoista, myös leivonnaisissa.Käytä saman verran kuin vehnäjauhoja.

GLUTEENITONTA:
Gluteeniton leivonta vaatii tietoa ja taitoa.Kakuissa ja pikkuleivissä onnistuu useimmiten käytettävien jauhojen korvaaminen suoraan gluteenittomilla jauhoseoksilla.
Hiivataikinat vaativat omat niksinsä onnistuakseen. Koska gluteenittomista jauhoista puuttuu sitko, gluteeniton taikinä on tahmeaa ja tarttuva, eikä lopputulos ole yhtä kouhkea ja kauniisti kohonnut kuin tavallisissa hiivataikinoissa.Apuna kannattaa käyttää kaupan leivonta hyllyltä löytyvää psylliumia tai ksantaania, jotka antavat leivonnaisille rakennetta ja helpottavat käsittelyä.Alustaminen helpottuu, kun vaivaa taikinaa koneella.
Gluteenittomalle hiivataikinalle riittää yksi kohotus.

KOHOTUSAINEET:
Tuorehiiva kuolee helposti liian kuumassa,varmista siis että neste on kädenlämpöistä!
Kuivahiiva on hyvä tuorehiivan korvaaja. Puolen litran pullataikinassa(=nesteen määrä)käytetään yleensä 50g tuorehiivaa, mutta sen voi korvata kahdella pussilla kuivahiivaa.
Kuivahiivaa käytettäessä lämpötilan pitää olla selvästi kädenlämpöistä lämpimämpi.Tarkista vielä pakkauksesta! Runsaasti rasvaa ja sokeria sisältävät pullataikinat tarvitsevat hiivaa enemmän(n.75g tuorehiivaa= 3ps kuivahiivaa/5dl taikina).
Sämpylätaikinaan käytetään puolet vähemmän hiivaa: 5 dl nestettä tarvitsee yhden pussin kuivahiivaa tai 50g tuorehiivaa.
Leivinjauhe ei jaksa kohottaa taikinaa jossa on paljon sitkoa, joten sitä ei voi käyttää hiivan korvaajana.
Leivinjauheella voi korvata ruokasoodan esim. kakku-,pikkuleipä- ja muissa pika taikinoissa.

Miten paistetaan?
Pullapitko 200 asteessa uunin ala-tai keskitasolla noin 25 minuuttia.
Isot pullat 200 asteessa, keskitasolla, n.18 min
Pikkupullat 225 asteessa, keskitasolla, 10-15 minuuttia.
Kiertoilmauunissa paistetaan noin 25 astetta normaaliuunia alemmalla lämmöllä.


Eikun leipomaan oikeillla jauhoilla :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!♥