torstai 28. huhtikuuta 2011

Macaronit

Tein näitä leivoksia eräisiin rippijuhliin. Muutamien epäonnistumisien jälkeen tiesin monia uusia vinkkejä, miten nämä leivokset saa onnistumaan. Helppoja tehdä eivät ole, vaikkakin ulkonäkö näyttää kovin yksinkertaiselta; sitä mieltä eräs vieraskin oli rippijuhlissa, "Nämähän on varmasti helppo tehdä, mutta Prinsessakakku, kyllä se on vaikea tehdä", en kyllä olisi ihan samaa mieltä, leivottuani näitä leivoksia muutaman tunnin, jotta sain ne onnistumaan. Mutta rohkeasti kokeilemaan, ja kyllähän minäkin lopulta onnistuin, toivon että oheiset vinkit auttavat teitä, niiden avulla ainakin itse onnistuin.
(noin 24 kpl)

100 g kuorittujen manteleiden hienoa jauhetta (eli mantelijauhetta)
3 dl (180 g) tomusokeria
2 kananmunan valkuaista
1 rkl sokeria
pastaväriä


täyte:

100 g suklaata
0,5 dl kermaa

TAI

vadelmamarmeladia

Sekoita mantelijauhe ja puolet (1,5 dl) tomusokeria keskenään. Vaahdota valkuaisia hetki sähkövatkaimella. Lisää sokeri (1 rkl) ja jatkaa vatkaamista, kunnes vaahto on kovaa. Lisää loppu tomusokeri (1,5 dl) siivilän läpi noin neljässä erässä. Vatkaa vaahto kiiltäväksi. Sekoita manteli-tomusokerijauhe vaahtoon siivilän läpi. Sekoita varovasti melkein tasaiseksi. Lisää pastaväri ja sekoita varovasti tasaiseksi. Pursota seoksesta halkaisijaltaan noin 2 euron kolikon kokoisia (tai hieman suurempia). Anna pohjien seistä huoneenlämössä noin 15-20 minuuttia. Paista 150 asteessa 10-15 minuuttia. Anna jäähtyä ja irrota pohjat varovasti. Jos teet suklaatäytteen, paloittele suklaa kattilaan ja lisää kerma. Kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes suklaa sulaa. Jatka keittämistä miedolla lämmöllä pari minuuttia. Anna täyteen jäähtyä vähän. Täytä macaronit joko suklaatäytteellä tai vadelmamarmeladilla.

Vinkkejä macaronien tekemiseen;
 • Tee macaronit mahdollisimman hienosta mantelijauheesta, ettei niistä tule liian "rakeisia".
 • Kun sekoita kuivia aineita vaahtoon, älä missään nimessä vatkaa sitä, muuten macaronit eivät onnistu.
 • Käytä sopivaa pursotinpussia ja tyllaa. (Vahvasta muovipussistakin voi tehdä "pursotinpussin", kun leikkaat palan päästä irti ja teippaat pussin pursotinpussin muotoon)
 • Paista macaronit tavallisessa uunissa, ei kiertoilma. 
 • Jos et ole aivan varma, ovatko macaronit kypsiä, katso niiden väriä. Jos niiden pinnalla on vähän haaleaa ruskeaa väriä, ne ovat valmiita. Anna macaronien mieluummin olla hetken kauemmin uunissa kuin liian vähän, sillä silloin ne jäävät raaoiksi ja niitä ei saa irti leivinpaperista.
 • Macaronien koko on suunnilleen sama huoneenlämmössä seisomisen jälkeen, kuin uunista otonkin jälkeen, toki leivokset ovat paljon paksumpi ja himpun verran leveämpiä.
 • Käytä laadukasta marmeladia, sillä halpojen merkkien marmeladit ovat joskus hieman vetisiä, ja ne saattavat kostuttaa mantelipohjia.
 • Jos pohjat eivät lähde leivinpaperista irti terävän lastan kanssa, ota kuumaa vettä kuppiin ja kostuta lastaa siellä vähän ja levitä leivinpaperin "väärälle" puolelle.
 • Täytä korkeintaa päivää ennen juhlaa.
 • Älä säilytä jääkaapissa, sillä ne saattavat kerätä kosteutta.

Emmi

3 kommenttia:

 1. Munkin pitäis kyllä testata näitä joskus! =)

  VastaaPoista
 2. Kannattaa vaan rohkeasti kokeilla :-)

  VastaaPoista
 3. söpöjä!(:

  Vois joskus kokeilla, ku olis aikaa. Teillä on muuten ihana blogi!<3 (:

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!♥