lauantai 8. tammikuuta 2011

Joululimppu

Tämä limppu vasta tuo joulun! Pakko tätä on joka joulu leipoa useampaankin kertaan ja välillä jopa keskellä kesää, kun vain tekee mieli joulimppua! :) Ohje on helppo, tosin hieman aikaavievä, kun kohottamisiin menee noin tunti ja paistamiseen saman verran, mutta lopputulos on ehdottomasti sen arvoinen! Limpun voi leipoa myös pyöreäksi, mutta itse pidän enemmän leipävuoassa paistetussa, kun siitä saa helpommin "oikean" kokoisia paloja :)


(annoksesta tulee 3 limppua)

1 l piimää
75 g hiivaa
1,5 dl siirappia
2 rkl fenkolia
1 rkl anista
1 rkl kuminoita
2 tl pomeranssinkuorta
1 rkl suolaa
2 dl kaljamaltaita
6 dl hiivaleipäjauhoja (itse taisin laittaa näistä noin puolet grahamjauhoja)
12-13 dl ruisjauhoja

Voiteluun:

siirappia
vettä

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää mausteet sekä suola ja siirappi. Lisää kaljamaltaat ja jauhot, ensin puuhaarukalla/vispilällä sekoittaen ja lopuksi käsin alustaen. Jatka alustamista, kunnes saat kimmoisan taikinan. Anna taikinan kohota leivinliinalla peitettynä kaksinkertaiseksi (noin puoli tuntia). Jaa kohonnut taikina kahteenosaan ja leivo joko pyöreiksi limpuiksi tai paista leipävuoassa. Anna limppujen kohota lämpimässä paikassa peitettynä noin 30 minuuttia. Pistele limppuihin esim. haarukalla reikiä ennen paistamista. Paista limppuja 175 asteessa noin tunnin. Limpun kypsyyden voi tarkistaa kopauttamalla limpun pohjaa, kypsä limppu kumisee. Sekoita siirappi ja vesi. Voitele limput siirappivedellä heti uunista otettuasi ja kääri leivinpaperiin ja -liinaan.


Emmi 

1 kommentti:

Kiitos kommentistasi!♥